Sıkça Sorulan Sorular
Sertifikasyon süreci ile ilgili olarak karşılacabileceğiniz bütün soruların cevaplarını sizler için derledik.
Tüm ürünlere SABER sertifikası gerekli mi?
Ürünlerinizin gümrük tarife kodlarına hangi tür sertifika gerektiği belirlenmektedir. Gümrük tarife kodlarınızı bizlerle paylaşmanızın ardından sertifika gerekip gerekmediğini veya hangi tür sertifika gerektiğini bizlerden öğrenebilirsiniz.
Saber kaydı alıcı adına mı satıcı adına mı yapılır ?
Saber kayıt işlemi Suudi Arabistandaki alıcı firmanın kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yapılmasının ardından alıcının hesabına kayıt işlemi tamamlanır. Kayıt sırasında ihracatcı ülkedeki üreticininde detayları girilerek kayıt sonlandırılır.
Product Certificate ( PCOC ) her bir alıcı için ayrı ayrı mı yayınlanmalıdır ?
Product certificate belgesi her bir alıcı için ayrı ayrı yayınlanmalıdır. Bir alıcınız için aldığınız Product Certificate belgesi ile başka bir alıcınıza ihracat yapamazsınız çünkü yayınlanan her bir Product Certificate beglesi üzerinde ilgili alıcının Suudi Arabistandaki firmasının Ticari sicil numarası bulunmaktadır.
SABER sertifikası için test raporları kaç yıl boyunca geçerlidir ?
Suudi Arabistan SABER kapsamında yer alan ürünlerinizin test raporları, testin yayın tarihinden itibaren 3 yıl boyunca geçerlidir.
Kayıt yapılan üretici ile ihrat yapan firmanın farklı olması, Problem oluşturur mu ?
Kayıt işlemi ile ihracatcı yapan firmanın farklı olması bir problem oluşturmaz, yapacağınız her ihracatta ihracat firmasını değiştirebilirsiniz.
SASO sertifikası adı ile bilinen eski Suudi Arabistan sertifikalandırması hala geçerli mi ?
1 Ocak 2020 yılı itibari ile SASO sertifikaları artık geçerli değil ve tüm sertifikalandırma işlemleri SABER portal üzeinden yapılmalıdır.
Türkiyedeki gümrük tarife kodları ile Suudi Arabistandaki Gümrük tarife kodları eşleşmiyor ne yapmaylıyız ?
Mevcut bir ürünün tüm dünyada gümrük tarife kodalrının ilk 6 hanesi aynı fakat gideceği ülkeye göre 7 hanesinden 12 Hanesine kadar olan son 6 hanelik kodu farklılık göstermektedir. Suudi Arabistan gümrüğüne ürünlerinizin 6 haneli HS ( Gürmük tarife kodu) kodunu yazarak doğru kodu berlirlememizin ardından, yayınlancak olan PCOC ve SC belgenizde bu kodları ile işlem yapılacaktır.
Fakat Türkiyeden yapılacak resmi evraklarda, Konşimentoda, gümrük beyannesinde vs…. Türk Gümrük Mevzuatına göre belirlenen kodları kullanmanız gerekmektedir.
PCOC ( Product Certificate of Conformity ) ve SC ( Shipment certificate of conformity ) belgesi ne kadar süre ile geçerlidir ?
PCOC ( Product Certificate of Conformity ) belgesi yayın tarihinden itibaren 365 gün boyunca geçerlidir. 365 gun sonra tekar yayınlanması gerekcektir.
SC ( Shipment certificate of conformity ) belgesi her ihracatta alınması gereklidir. Aynı gemide bulunan, alıcı satıcı bilgierli aynı olan, 1 konşimento ve bir gümrük beyannamesi ile işlem gören ihracatlarınız için 1 adet Shipment Certificate ( İhracat sertifiaskı almanız yeterli olacaktır )